Lets Talk a bit about the 3G slot

Discussion in 'Laptop Hardware' started by anso, Aug 3, 2008.

  1. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Hi everybody, I'm new on the forum. Sorry for my english which is very poor (I'm spanish)

    We know that the slot which is too easy to open will be, after summer for include a 3G modem. All ok about it, but...

    Will it be avaible just for new AA1?? or would we be able buy it from separate and plug it on our AA1's empty slot?

    I saw some pictures that made me think that the answer to my second question is... in some AA1 yes, but others won't. Why do I say that? Look at this picture:

    http://www.synstar.es/download/FC46C3293DCC68273ACCCF85CE038410/IMG_0518.JPG

    The PCI-e connector is ready to plug the modem... it looks like no problem in this laptop. Let's see now my own one:

    http://www.synstar.es/download/1F01B4C4D56694B57F1A98438AAA7A1C/P1000525.JPG

    Where the hell is the connector??? will i have to buy a new one? I got so furious and I decided to open it and check what i was thinking about...

    http://www.synstar.es/download/8B8FE2528266302C2A9D153B3FE14E3E/P1000530.JPG

    Ok, that's all, two possible reasons... this is a cordless connection... or Acer fucked me.

    What do you say? did you check your slot? my model comes from Taiwan (Ebay powered) could it be the reason of the innexisting connector?

    Thank you!
     
    anso, Aug 3, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. anso

    CP-Geek

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    I'm also studying the possibility to get 3G working. Sofar nothing.

    BTW, it's polite to other web-readers to resize images You post on net. Especially when alot of us uses ONE's 1024x768. Your pics are 2000 to 3000 px...
     
    CP-Geek, Aug 3, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I'm sorry, my web browser (One's web browser) auto resize images, next time i'll do it

    Have you opened the slot? has your one PCIe connector?
     
    anso, Aug 3, 2008
    #3
  4. anso

    rjm

    Joined:
    Jul 24, 2008
    Messages:
    345
    Likes Received:
    0
    I thought that the connector was left unsoldered ... for now, until Acer starts offering 3G enabled aa1s bundled with subscription packages in a few months.

    You can always use a USB dongle for 3G access though...

    So, where/how did you find a aa1 wih the connector on board, as your first photo shows?
     
    rjm, Aug 4, 2008
    #4
  5. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    anso, Aug 4, 2008
    #5
  6. anso

    rory

    Joined:
    Jul 23, 2008
    Messages:
    755
    Likes Received:
    0
    Location:
    London, UK
    I cant open the pics because I'm on my iPhone, but I'm guessing they're showing the underside of the board right where the 3g card would slot into and there's like a space for a connector, but it just isn't soldered on.
    Mine has that too, it's the standard one with 8gb 512mb Linux. The block shown in the pics on the Spanish site might be of an early review model of the one with 3g or it might be the 120gb one.
    I fancy soldering a USB hub into it, then there's space for touchscreen, 3g, a flash drive and still at least one free slot.
    Rory
     
    rory, Aug 4, 2008
    #6
  7. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Investigating the review's photos i saw an interesting detail...

    It's not a current laptop! look at this lavel I've founded at the down face of that laptop:

    http://www.synstar.es/download/519641756C17CA23CDF66E25200DEB36

    Difficult to read, but the message is clear... if you want 3G... buy a usb device or buy a new AA1 :evil:
     
    anso, Aug 5, 2008
    #7
  8. anso

    sportal

    Joined:
    Jul 26, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Or you could solder a mini-PCI connector onto the slot. Probably (but not confirmed) all the chips are there, but just the mini-PCI slot is missing.

    You would just need.
    - A talented solder person
    - Mini-PCI Slot to solder
    - 3G Mini PCI Card (from Sierra Wireless, etc)
    - An activated account, and maybe a sim.

    BTW, has anyone found an extra antenna lead on the inside for this card?
     
    sportal, Aug 5, 2008
    #8
  9. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I think too that soldering the connector the device will work fine... I have a good soldering friend who will sure help-me, but i'm not sure about the connector availability... in this post...
    http://www.aspireoneuser.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=243

    a canadian mate tryed to buy a keyboard from acer by separate (just the keyboard), and acer didn't help him too mutch...

    would they sell a connector for me when they don't sell a "simple" keyboard to that guy?
     
    anso, Aug 5, 2008
    #9
  10. anso

    rjm

    Joined:
    Jul 24, 2008
    Messages:
    345
    Likes Received:
    0
    Not a chance! (laugh)

    Fortunately Acer are surely using a standard part, they don't make it themselves. So you just have to find the supplier.

    By the way, the Spanish review you linked had the pre-production sample. You can tell just from looking at the bottom of the unit. The round dimple in the middle of the case has vents in the review samples, its solid plastic in the production units. The pre-production samples would have had the 3G connector in place for testing and demonstration of the feature to interested mobile providers.

    Conclusion: those interested in 3G One should wait until the models are introduced. No, ok, if you do manage to solder a connector on there and get your own 3G up an working, you get major bragging rights! It's still a rather pointless waste of time and effort though, imho.
     
    rjm, Aug 5, 2008
    #10
  11. anso

    anso

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I didn't think that, but if what you say is true... I'll investigate to buy one of those connectors when 3G modem avaible.

    Thank you!
     
    anso, Aug 5, 2008
    #11
  12. anso

    Davidcowling

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    Location:
    Gloucestershire, United Kingdom
    1024x600 i think it is
     
    Davidcowling, Aug 12, 2008
    #12
  13. anso

    Digital

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Yep, you're right. It is 1024x600
     
    Digital, Aug 13, 2008
    #13
  14. anso

    GStechno

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    New to the site, (and posted this on another thread - but meant this one) but looking at the UMPC and I like the ACER. If this little device fits then I am sold. (got one on order Amazon)

    http://www.ericsson.com/solutions/mobil ... _print.pdf

    Called ACER Uk today and asked about it and he said that the 3G model would be released at Christmas. Did he mean it would ship with this installed?

    He also said that all UK models would ship with a 3 cell battery.
     
    GStechno, Aug 13, 2008
    #14
  15. anso

    Sid

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    632
    Likes Received:
    0
    Location:
    UK - (most locations)
    He did mean that it would ship with a 3G modem.

    BTW no need to multi post.
     
    Sid, Aug 13, 2008
    #15
  16. anso

    Davidcowling

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    Location:
    Gloucestershire, United Kingdom
    ill buy the 3G slot to go in my AA1 when/if it comes out separately.
     
    Davidcowling, Aug 14, 2008
    #16
  17. anso

    janne303

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Any news about the strange gsmcard slot under the battery and the WWLAN mini pci slot?
     
    janne303, Aug 19, 2008
    #17
  18. anso

    cellar

    Joined:
    Aug 21, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    hi guys,
    just checked my AA1 and tadaa: no mini pci connector!
    this wasn't too surprising but got me to think. if the connectors are missing, then necessary ICs could be missing as well meaning that a complicated job of soldering the mini pci connector to the pcb won't be enough.
    is there any expert out there who could check on this?
    greets
    cellar
     
    cellar, Aug 21, 2008
    #18
  19. anso

    Syco54645

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    you could solder a small gutted usb hub onto the usb side and add bluetooth and something else, like a touch screen, 3g modem, and in the last slot, a thumb drive. that is what i intend to do with mine at least.
     
    Syco54645, Aug 22, 2008
    #19
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.